Kittens

kitten

 Wist u dat kittens net als honden,
 een socialisatie periode hebben? In
 deze periode is het belangrijk dat de
 kittens met veel verschillende
 personen en situaties in
 contact komen.

Kent u ook katten die bang zijn voor visite of de stofzuiger? Ze zijn waarschijnlijk niet (goed) gesocialiseerd. Alles wat niet vertrouwd is, ervaren ze als gevaar en daardoor worden ze bang. Met als mogelijk gevolg stress of ongewenst gedrag, zoals agressie of onzindelijkheid.

Nest verlaten

Kittens mogen pas wettelijk vanaf 7 weken van hun moeder vandaan worden gehaald. De periode tot 8 weken is heel belangrijk voor hun ontwikkeling. In sommige gevallen is het aan te raden de kittens zelfs tot 12 / 16 weken bij hun moeder te houden.

 
kittens

  • Opvoeden
    Als u uw kitten bij de fokker vandaan haalt is het belangrijk dat u vraagt of de kitten al gesocialiseerd is. Ook is het van belang als u de kitten na 8 - 12 weken ophaalt om hiermee door te gaan. Laat hem vooral zijn gang gaan en forceer niet! Koppel het leren van nieuwe dingen aan plezier: aaien, lief toespreken, spelen, belonen en aandacht.

    Entingen
    Belangrijk is dat u de kat inent. Ook de kat die alleen binnen blijft kan via u toch nog besmet raken met ziekten. Uw dierenarts kan u hier meer over vertellen.kittensspelen

Spelen
Kittens oefenen met spel hun jachtintstinct. Ook worden de grenzen verkend, tot hoever kan het kitten gaan met zijn spel. Met touwtjes, hengeltjes en speelgoedmuisjes kunt u samen spelen, dit bevordert de band tussen u en uw kitten.

Ontwormen en ontvlooien
De kittens (eigenlijk alle katten) moeten ontwormt en ontvlooit worden. Via hun moeder en via de moedermelk krijgen de kittens wormen binnen, deze wormen kunnen groeien later uit tot vlooien. Belangrijk is dus dat u blijft ontwormen en ontvlooien. Een  schema hiervan kunt u opvragen. 

kittens

Voeding
Kittens beginnen vanaf 8 weken vast voedsel te krijgen. Belangrijk is dat u een merk vindt wat goed bij de kat past. Regelmatig veranderen van voer is niet verstandig, vaak krijgen ze er diaree door. U kunt overwegen om vers voer te gaan geven.